Arbuz podawany jest najczęściej jako przekąska. Może jak najbardziej być pokroju na wiele mniejszych czy też większych kawałków. Także może być składnikiem sałatki owocowej, ponieważ swobodnie może być łączony z innymi owocami. Pomimo tego, że w sobie zawiera dużo wody, nie da się wycisnąć z niego soku.
Wprowadźmy arbuza do codziennego jadłospisu
Arbuz powinien być składnikiem stałym jadłospisu osób, które są właśnie na diecie, ponieważ nie tylko jest to owoc sycący, ale przede wszystkim jest to owoc niskokaloryczny. Dlatego też spożywany może być sycącym owocem, ale jest przede wszystkim niskokaloryczny. Dlatego też spożywany może być w bardzo dużych ilościach. Zawiera bardzo dużo wody, a więc jest moczopędny silnie. W związku z tym polecany jest na choroby nerek oraz przy infekcjach moczowego układu.
Ostatnimi czasy pojawiła się również moda na wycinanie artystyczne arbuza. Zatem to również możemy dopisać do jakże długie listy zalet tego właśnie owocu. Dekoracyjność ma olbrzymie znacznie.