Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach już mało osób decyduje się na zaprawy na zimę. Jednak domowe przetwory czy też zaprawy cieszą się wzrostem popularności.
Ogórki w słoiku na wiele sposobów
Warzywem, które bardzo często jest wykorzystywane do zapraw w słoikach są ogórki. Ogórki można zaprawiać pod wieloma postaciami. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i już po dwunastu godzinach otrzymujemy przepyszne ogóreczki. Wiele osób robi także własne ogórki konserwowe czy też sałatki obiadowe na bazie ogórka.
Do zapraw ogórków w roli głównej będziemy potrzebować odpowiedniej ilości słoików. Pamiętajmy, aby nie wyrzucać słoików, ponieważ na pewno nam się przydadzą. Z produktów spożywczych poza ogórkami będziemy potrzebować kopru, chrzanu oraz czosnku. Są to produkty szeroko dostępne. Najlepiej zakupić je bezpośrednio od rolnika. Mamy wówczas pewność ich pochodzenia. Warzyw raczej nie kupujemy w supermarketach, gdzie magazynowane są przed długi okres czasu i niekoniecznie są pierwszej świeżości.