Koniec lata jest idealną porą na robienie z owoców przetworów. Powidła, dżemy oraz konfitury będą dodatkiem wyśmienitym do naleśników oraz także do innych deserów domowych. Na przetwory wręcz idealnie nadają się śliwki.
Przepyszne domowe przetwory
Domowe przetwory są naszym smakiem dzieciństwa. Nasze babcie, jak i także mamy robiły na zimę zapasy z owoców oraz warzy. Nic nie cieszy tak bardzo jak otwarcie pysznego dżemu czy też konfitury w samym środku zimy. Wraca obecnie moda na robienie przetworów domowych. Konfitury oraz dżemy własnej roboty są smaczne oraz zdrowe. Koniec lata to czas idealny na robienie ze śliwek powideł.
Śliwkami najpopularniejszymi na powidła są śliwki węgierskie, mirabelki czy też śliwki renkloda. Owoce na przetwory musza być świeże, dojrzałe, jak i także bez zgnilizny. Powinniśmy je kupić w miejscu sprawdzonym, jak na przykład targ czy też bazar. Od razu powinniśmy je przerabiać, z uwagi na wysoką jakość owoców co się przekłada na dobrą jakość przetworów.