Chińska ludowa medycyna od wieku sobie ceni nie tylko owoce same w sobie, ale także pestki moreli. Wyróżnia gorzkie pestki, które pochodzą z Europy oraz pestki azjatyckie słodkie. Stosuje się je w chorobach, które są związane z oddechowym układem. W pestkach słodkich występuje wiele witamin grupy B. Z nich produkuje się bardzo zdrowy olej o bardzo dobrych właściwościach.
Nie tylko zdrowe są owoce
Okazuje się, że nie tylko morele same w sobie są świetne i zdrowe, ale lecznicze znacznie ma również substancja, które wycieka bezpośrednio ze zranionych konarów oraz pni morelowych drzew. Jest także bogata w mineralne sole, kwas glikuronowy, białka, arabinozę oraz galaktozę. Doustne przyjmowana ma zastosowanie w leczeniu wrzodowej choroby dwunastnicy oraz żołądka.
Najbardziej wartościowe oraz najzdrowsze dla organizmu są zjadane owoce na surowo. Warto je dodawać do koktajli oraz do sałatek. Świetnie smakują knedle z morelami oraz letnie pierogi. Upieczone morele pasują znakomicie do mięs.