Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Właściwości odżywcze moreli

    Musimy mieć świadomość, że jedzenie moreli znacznie poprawia trawienie, jak i także zapobiega anemii. Morele, szczególnie te suszone mogą się pochwalić wieloma właściwościami zdrowotnymi. Działają na nasz organizm zasadotwórczo. Jeść je powinny osoby które cierpią na nadkwasotę oraz także te, które codziennie zajadają się mięsem. Morele nadają się idealnie jako przekąska dla sportowców.

    Owoce bogate w potas

    Morele zawierają beta-karoten. Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed działaniem rodników wolnych. Są one odpowiedzialne za wiele cywilizacyjnych chorób. Także w tym nowotworów. Co więcej przyspieszają proces starzenia się. Wystarczy, że zjemy trzy morele na dzień, aby dostarczyć organizmowi beta-karoten w odpowiedniej ilości.

    Wspomaga on znacznie wzrok oraz chroni skórę przed samym nadmiarem promieni UV. Dzięki temu nasza cera znacznie promienieje oraz zachowuje długo wygląd młodzieńczy. Morele ponadto są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Nie możemy zapomnieć o wapnie, fosforze oraz żelazie.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more