Musimy mieć świadomość, że jedzenie moreli znacznie poprawia trawienie, jak i także zapobiega anemii. Morele, szczególnie te suszone mogą się pochwalić wieloma właściwościami zdrowotnymi. Działają na nasz organizm zasadotwórczo. Jeść je powinny osoby które cierpią na nadkwasotę oraz także te, które codziennie zajadają się mięsem. Morele nadają się idealnie jako przekąska dla sportowców.
Owoce bogate w potas
Morele zawierają beta-karoten. Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni nas przed działaniem rodników wolnych. Są one odpowiedzialne za wiele cywilizacyjnych chorób. Także w tym nowotworów. Co więcej przyspieszają proces starzenia się. Wystarczy, że zjemy trzy morele na dzień, aby dostarczyć organizmowi beta-karoten w odpowiedniej ilości.
Wspomaga on znacznie wzrok oraz chroni skórę przed samym nadmiarem promieni UV. Dzięki temu nasza cera znacznie promienieje oraz zachowuje długo wygląd młodzieńczy. Morele ponadto są bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Nie możemy zapomnieć o wapnie, fosforze oraz żelazie.