Winogrona, a więc owoce winorośli posiadają właściwości doceniane od tysiącleci. Chronią nas między innymi przed cywilizacyjnymi chorobami jak chociażby nowotwory czy też nadciśnienie tętnicze. W medycynie współczesnej, niekonwencjonalnej nawet powstał dział, który zajmuje się leczeniem owocami oraz właśnie winogronowym sokiem.
Skarbnica witamin
Musimy mieć świadomość, że owoce winorośli są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich między innymi takie witaminy jak: A, B oraz C. Nie możemy także zapominać o takich minerałach jak: wapń, fosfor, potas, cynk, magnez, jod, miedź czy też żelazo.
Poza tym pomagają nam w pozbyciu się kwasów, które są nagromadzone w organizmie. Flawonoidy, które są zawarte w owocach spełniają antynowotworowe właściwości.
Musimy także mieć świadomość, że badania potwierdziły już działanie dobroczynne owoców winorośli. Wyciąg właśnie z nasion winogron niszczy skutecznie rakowe komórki w hodowli. Między innymi: żołądka, prostaty, płuc, jelita, sutka czy też raka skóry.