Nasiona słonecznika powinniśmy dołączać do wszystkich dań, do których tylko pasuje. Mówią o tym nie tylko dietetycy, ale słyszymy także o tym od bardzo znanych kucharzy, którzy cieszą się ogromną popularnością. Nasza żywieniowa świadomość rośnie w zasadzie z roku na rok. Nie boimy się już używania nowych składników.
Świetne ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika są bardzo bogate w aminokwasy oraz także kwasy tłuszczowe nienasycone. Są także źródłem witaminy E, A, B oraz D. Nie możemy także zapominać o cynku, antyoksydantach, wapnie, potasie, żelazie oraz cynku. Te wszystkie składniki ważne są niezmiernie dla zachowania samej równowagi organizmu, a więc dla naszego zdrowia oraz dla dobrego samopoczucia. Wystarczy niedobór jednego z nich, abyśmy już jakieś skutki zaczynali odczuwać.
Ogólne osłabienie organizmy związane może być ze zbyt niewielkimi ilościami potasu dostarczanego organizmowi. To właśnie z nich mogą wynikach zaburzenia snu czy też chwiejność nastrojów.