Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Kto powinien jeść ziarna słonecznika?

    Pestki łuskane słonecznika są obfitym niezwykle składnikiem w odżywcze wartości. Warto na pewno zwrócić uwagę na ich bardzo bogatą zawartość witaminy E, która odpowiada chociażby za płodność bądź za fitosterole, które są bardzo ważne w walce z cholesterolem, nowotworami oraz chorobami serca.

    Słonecznik świetny na walkę z cholesterolem

    Na pewno pestki słonecznika są produktami o możliwie największej zawartości fitosteroli, a więc chemicznych związków, które są w stanie obniżyć u nas stężenie cholesterolu we krwi. Co więcej chroni nas przed powstawaniem miażdżycowych zmian w obrębie krwionośnych naczyń. Dodawanie codziennie od jednej do trzech dużych łyżek nasion chociażby do sałatek owocowych, owsianek oraz musli pozwoli nam na zredukowanie zauważalne już poziomu cholesterolu.

    Na pewno nie wolno nam przekraczać dawki dziennej zalecanej nasion, ponieważ stanowią one dostępne łatwo źródło wieku składników wartościowych odżywczych. Są także kaloryczne czy też obfite w tłuszcz. Dużo większe znaczenie dla samej skuteczności spożywanych fitosteroli ma regularność ogólna oraz dbałość o to, aby dosyć często obecne były na stołach naszych.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more