Na pewno wielu z nas słyszało o warzywie jakim jest rzepa tylko z powodu bajki o identycznej nazwie. Rzepa była jednym z najważniejszych źródeł pożywienia Słowian. Szczególnie na wsiach. Rzepa była pieczona, gaszona, gotowana czy też używana jako nadzienie do ciast.
Ziemniaki wyparły rzepę
Musimy sobie powiedzieć jasno, że ziemniaki troszkę wyparły rzepę. Jednak prawdziwi smakosze oraz koneserzy kuchni to warzywo doskonale pamiętają. Nie możemy być dla rzepy pogardliwi. Nie tylko jest ona smaczna, ale również niezmiernie przydatna.
Lekki gorzki smak rzepy wynika z takiego składniki jak glikozyd. Jest to bardzo silny bakteriobójczy środek. Dlatego właśnie rzepa bardzo często jest używana na zimny kaszel, chrypki, zapalenie oskrzeli czy też astmę. Poza tym rzepa zawiera bardzo korzystne pierwiastki. Chodzi o potas, magnez, żelazo, fosfor, siarkę oraz wapń. Warzywo to ma witaminę PP, A, B1, B2 oraz C. Sok z rzepy ma także działanie moczopędne, a do tego poprawia jelita.
Rzepa gotowana jest stosowana jako genialna maść na dnę moczanową.