Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Rzepa – co musimy wiedzieć o tym warzywie?

    Na pewno wielu z nas słyszało o warzywie jakim jest rzepa tylko z powodu bajki o identycznej nazwie. Rzepa była jednym z najważniejszych źródeł pożywienia Słowian. Szczególnie na wsiach. Rzepa była pieczona, gaszona, gotowana czy też używana jako nadzienie do ciast.

    Ziemniaki wyparły rzepę

    Musimy sobie powiedzieć jasno, że ziemniaki troszkę wyparły rzepę. Jednak prawdziwi smakosze oraz koneserzy kuchni to warzywo doskonale pamiętają. Nie możemy być dla rzepy pogardliwi. Nie tylko jest ona smaczna, ale również niezmiernie przydatna.

    Lekki gorzki smak rzepy wynika z takiego składniki jak glikozyd. Jest to bardzo silny bakteriobójczy środek. Dlatego właśnie rzepa bardzo często jest używana na zimny kaszel, chrypki, zapalenie oskrzeli czy też astmę. Poza tym rzepa zawiera bardzo korzystne pierwiastki. Chodzi o potas, magnez, żelazo, fosfor, siarkę oraz wapń. Warzywo to ma witaminę PP, A, B1, B2 oraz C. Sok z rzepy ma także działanie moczopędne, a do tego poprawia jelita.

    Rzepa gotowana jest stosowana jako genialna maść na dnę moczanową.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more