Ostry smak oraz charakterystyczny zapach sprawiają nic innego, że nie każdy sięga chętnie po rzepę. Jeśli jednak chcemy troszkę wzmocnić odporność, jak i także zadbać o zdrowie, to powinniśmy korzystać z niej, zwłaszcza dlatego, że jest smaczna oraz tania. Warto o tym pamiętać, że do jedzenia nadaje się nie tylko sam korzeń, ale także liście rzepy. Możemy je dodać do sałatki, chłodników, zup oraz gulaszy.
Świetne do gotowania
Korzenie zgrubiałe rzepy nadają się idealnie do gotowania, smażenia, nadziewania oraz pieczenia. Możemy z nich przygotować smaczne puree, które zastąpi z dużym powodzeniem tradycyjne ziemniaki. Jednak danie najczęściej spotykane wykorzystujące to warzyw to tak naprawdę surówka z rzepy. Zależnie od preferencji własnych smakowych możemy użyć przeróżnych dodatków.
Jednak podstawą jest tarta rzepa. Bardzo dobrze jest dodać do niej jabłko, marchewkę oraz sok z cytryny. Poza tym komponuje się dobrze ze składnikami nieco słodszymi, takimi jak orzechy, miód oraz rodzynki.