Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Kulinarne zastosowanie rzepy

    Ostry smak oraz charakterystyczny zapach sprawiają nic innego, że nie każdy sięga chętnie po rzepę. Jeśli jednak chcemy troszkę wzmocnić odporność, jak i także zadbać o zdrowie, to powinniśmy korzystać z niej, zwłaszcza dlatego, że jest smaczna oraz tania. Warto o tym pamiętać, że do jedzenia nadaje się nie tylko sam korzeń,  ale także liście rzepy. Możemy je dodać do sałatki, chłodników, zup oraz gulaszy.

    Świetne do gotowania

    Korzenie zgrubiałe rzepy nadają się idealnie do gotowania, smażenia, nadziewania oraz pieczenia. Możemy z nich przygotować smaczne puree, które zastąpi z dużym powodzeniem tradycyjne ziemniaki. Jednak danie najczęściej spotykane wykorzystujące to warzyw to tak naprawdę surówka z rzepy. Zależnie od preferencji własnych smakowych możemy użyć przeróżnych dodatków.

    Jednak podstawą jest tarta rzepa. Bardzo dobrze jest dodać do niej jabłko, marchewkę oraz sok z cytryny. Poza tym komponuje się dobrze ze składnikami nieco słodszymi, takimi jak orzechy, miód oraz rodzynki.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more