Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jakie rzepa ma właściwości?

    Rzepa to wartościowe źródło błonnika, jak i także substancji odżywczych. Możemy jeść rzepę na surowo jako jeden ze składników sałatek. Jednak od wieków rzepę smażono, gotowano oraz duszono. Z czasem jest rzepa ustąpiła miejsce swoje ziemniakom. Obecnie na fali powrotu kulinarnego do źródeł, rzepa zapomniana wraca do łask. Dlaczego powinniśmy ją jeść?

    Odżywcze wartości rzepy

    Korzenie zgrubiałe rzepy są cennymi źródłami błonnika oraz także substancji odżywczych. To one właśnie wzmacniają, jak i także odmładzają organizm. Rzepa to niskokaloryczne warzywo. W stu gramach rzepy zaledwie mamy dwadzieścia dwie kalorie, bardzo mało mamy węglowodanów – cztery gramy oraz w ogóle nie ma kompletnie tłuszczu.

    Rzepa dostarcza licznych minerałów oraz licznych witamin. Znajdziemy w niej wapń, potas, magnez oraz fosfor. Rzepa zawiera również witaminy z grupy B, prowitaminę A, beta-karoten oraz także witaminę C. Jedzenie regularne rzepy pozwala na uzupełnienie niedoborów odżywczych składników.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more