Rzepa to wartościowe źródło błonnika, jak i także substancji odżywczych. Możemy jeść rzepę na surowo jako jeden ze składników sałatek. Jednak od wieków rzepę smażono, gotowano oraz duszono. Z czasem jest rzepa ustąpiła miejsce swoje ziemniakom. Obecnie na fali powrotu kulinarnego do źródeł, rzepa zapomniana wraca do łask. Dlaczego powinniśmy ją jeść?
Odżywcze wartości rzepy
Korzenie zgrubiałe rzepy są cennymi źródłami błonnika oraz także substancji odżywczych. To one właśnie wzmacniają, jak i także odmładzają organizm. Rzepa to niskokaloryczne warzywo. W stu gramach rzepy zaledwie mamy dwadzieścia dwie kalorie, bardzo mało mamy węglowodanów – cztery gramy oraz w ogóle nie ma kompletnie tłuszczu.
Rzepa dostarcza licznych minerałów oraz licznych witamin. Znajdziemy w niej wapń, potas, magnez oraz fosfor. Rzepa zawiera również witaminy z grupy B, prowitaminę A, beta-karoten oraz także witaminę C. Jedzenie regularne rzepy pozwala na uzupełnienie niedoborów odżywczych składników.