Czy wiesz, że rukola to inaczej rukiew siewna? Zdecydowanie ostatnimi czasy powróciła do łask. Roślina tak nazwana została przez Włochów, którzy ją wręcz uwielbiają. Dlaczego tak właśnie jest?
Podobieństwo do sałaty
Rukola jest naprawdę bardzo mocno podobna do sałaty. Co ciekawe rukola nie jest warzywem. Jej rodzina to warzywa kapustowate. Na pewno rukola jest spokrewniona z jarmużem, brukselkami oraz z brokułami.
Rukola ma w swoim składzie wiele glukozynolanów, które nas chronią przed nowotworami. To właśnie temu składnikowi rukola zawdzięcza swój intensywny smak. Co jeszcze znajdziemy w składzie rukoli? Na pewno znajdziemy w jej składzie żelazo, magnez oraz wapno. Zaletą rukoli są nie tylko jej zielone liście, ale także spora zawartość witaminy C czy też kwasu foliowego.
Rukolę najczęściej kupuje się w plastikowych pojemnikach. Możemy jednak pokusić się o jej uprawę, która nie jest zbyt trudna. Każdy sobie z nią poradzi. Zamiast rukoli z supermarketów wybierajmy swoją własną hodowlę.