Rukola nie jest wymagającym mocno warzywem, jeśli chodzi o samo wyhodowanie, dlatego ją można posiać w doniczce w domowych warunkach oraz dzięki temu się cieszyć jej smakiem przez cały rok.
Niskokaloryczne warzywo
Rukola to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach jest jedynie 25 kalorii oraz naprawdę znikoma ilość tłuszczu. Rukola dodatkowo zawiera węglowodany, białko, błonnik oraz także wiele witamina A, C, B, K i wapń, jaki i także żelazo.
Innymi składnikami odżywczymi, które zawiera rukola to wartościowe wysoko siarkowe aminokwasy, kwas alfa, kwas foliowy oraz chlorofil.
Rukola to również liczne witaminy, dzięki którym możliwe jest nie tylko samo wzmocnienie organizmy, ale również tonizacja czy też regeneracja wszelkich komórek organizmu. Liście rukoli zawierają znacznie dużo większą ilość żelaza od liści sałaty lodowej.
Warto dodawać rukolę nie tylko do sałatek, ale także na kanapki czy też do różnego rodzaju obiadów. W zasadzie możemy dodawać rukolę do wszystkiego.