Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Rukola i jej właściwości odżywcze

    Rukola nie jest wymagającym mocno warzywem, jeśli chodzi o samo wyhodowanie, dlatego ją można posiać w doniczce w domowych warunkach oraz dzięki temu się cieszyć jej smakiem przez cały rok.

    Niskokaloryczne warzywo

    Rukola to warzywo niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach jest jedynie 25 kalorii oraz naprawdę znikoma ilość tłuszczu. Rukola dodatkowo zawiera węglowodany, białko, błonnik oraz także wiele witamina A, C, B, K i wapń, jaki i także żelazo.

    Innymi składnikami odżywczymi, które zawiera rukola to wartościowe wysoko siarkowe aminokwasy, kwas alfa, kwas foliowy oraz chlorofil.

    Rukola to również liczne witaminy, dzięki którym możliwe jest nie tylko samo wzmocnienie organizmy, ale również tonizacja czy też regeneracja wszelkich komórek organizmu. Liście rukoli zawierają znacznie dużo większą ilość żelaza od liści sałaty lodowej.

    Warto dodawać rukolę nie tylko do sałatek, ale także na kanapki czy też do różnego rodzaju obiadów. W zasadzie możemy dodawać rukolę do wszystkiego.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more