Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jak dobrze przygotować rukolę do spożycia?

    Uwielbiamy rukolę. Jest to niezmiernie wartościowe warzywo, które warto jeść. Dowiedzmy się w jaki sposób rukolę przygotować do spożycia?

    O tym musimy pamiętać

    Przed każdym użycie rukolę musimy bardzo dokładnie opłukać. Chodzi o to, że podczas uprawy mogą być niestety spryskiwana szkodliwymi dla naszego organizmu chemicznymi substancjami. Niezmiernie często możemy ją spotkać pakowaną w torebkę plastikową.

    Gdy kupujemy rukolę w plastikowej torebce należy wyjąć jak najszybciej warzywo. Po czasie nieco dłuższym zaczynają się tworzyć mikro warunki powodujące uwalniania się substancji szkodliwych.

    Niezmiernie dobrym sposobem jest pozbycie się skuteczne substancji szkodliwych z powierzchni liści, jest opłukanie ich sokiem koniecznie ze świeżych cytryn oczy też wodą z dodatkiem jabłkowego octu. Najbezpieczniej pokusić się o wyhodowanie własnej rukoli. Nie jest to wcale takie trudne jakby mogło się nam wydawać. Pamiętajmy o tym. Warto również dodawać rukolę do większości potraw.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more