Uwielbiamy rukolę. Jest to niezmiernie wartościowe warzywo, które warto jeść. Dowiedzmy się w jaki sposób rukolę przygotować do spożycia?
O tym musimy pamiętać
Przed każdym użycie rukolę musimy bardzo dokładnie opłukać. Chodzi o to, że podczas uprawy mogą być niestety spryskiwana szkodliwymi dla naszego organizmu chemicznymi substancjami. Niezmiernie często możemy ją spotkać pakowaną w torebkę plastikową.
Gdy kupujemy rukolę w plastikowej torebce należy wyjąć jak najszybciej warzywo. Po czasie nieco dłuższym zaczynają się tworzyć mikro warunki powodujące uwalniania się substancji szkodliwych.
Niezmiernie dobrym sposobem jest pozbycie się skuteczne substancji szkodliwych z powierzchni liści, jest opłukanie ich sokiem koniecznie ze świeżych cytryn oczy też wodą z dodatkiem jabłkowego octu. Najbezpieczniej pokusić się o wyhodowanie własnej rukoli. Nie jest to wcale takie trudne jakby mogło się nam wydawać. Pamiętajmy o tym. Warto również dodawać rukolę do większości potraw.