Por jest warzywem, które zaleca się na anemię, ale nie tylko. Por jest także świetny na kaszel u dzieci czy też bóle reumatyczne. Sprawdźmy jakie odżywcze właściwości ma por?
Właściwości znane od starożytności
Lecznicze właściwości pora zostały już docenione w starożytności. Por bardzo szybko znalazł zastosowanie w polskiej ludowej medycynie. Używano w niej okładów z liści pora przy leczeniu reumatyzmu oraz artretyzmu. Był także bardzo znany przy odkażaniu czy też przy przyspieszaniu gojenia się ran.
Musimy wiedzieć, że por wspomaga sam układ odpornościowy. Dodatkowo także stabilizuje poziom cukru w naszej krwi oraz ma bakteriobójcze właściwości. Fitoterapia współczesne poleca jak najbardziej stosowanie miazgi w postaci okładów przy reumatycznych chorobach. To ona powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych podskórnych, zniesienie bólu czy też znacznie lepiej ukrwione tkanki.
Jak widzimy na powyższym właściwości pora są ogromne. Warto go jeść.