Niezmiernie ważne oraz istotne jest przygotowanie odpowiednie porów do przechowywania zimowego. Jest to takie ważne z uwagi na to, że od tego jest uzależnione samo wydłużenie tego procesu.
Znane warzywo
Czy wiesz, że por był już znany w średniowieczu? Należy on do czosnkowatych rodzin oraz jest dwuletnią rośliną. Wytwarza w pierwszym roku cebulę oraz liście, a później już kwiatostanowy pęd.
Niezmiernie istotne jest także przygotowanie odpowiednie porów do samego przechowywania, ponieważ to właśnie od tego jest uzależnione wydłużenie samego czasu przechowywania. Zwrócić na pewno musimy uwagę na wybór odpowiedniej odmiany, dojrzałość zbieranych warzyw, gleby czy też sposób zbioru. Do przechowywania przeznacza się głównie zdrowe warzywa. Nie mogą one mieć mechanicznych uszkodzeń oraz tych, które są powodowane przez szkodniki oraz choroby. Pory także nie mogą być przerośnięte.
Pory nie mogą być również zwiędnięte. Poza tum muszą mieć przycięte krótko korzenie oraz skrócone liście.