Czosnek tak naprawdę dzięki swojemu smakowi wyjątkowemu jest wykorzystywany przy naprawdę wielu daniach. Czosnek wykazuje niezmiernie silne prozdrowotne działanie oraz jest uważany za przy naprawdę licznych dolegliwościach. Warto zatem zawsze kilka główek czosnku w kuchni posiadać. A co zrobić, aby były one zawsze świeże?
Zapewnijmy mu warunki optymalne
Czosnek powinniśmy przechowywać najlepiej w miejscu chłodnym oraz suchym w naszej kuchni. Spiżarnia, szafka kuchenna czy też zacienione kąty na blacie są bardzo dobrymi propozycjami. Wiele osób robi błąd i wkłada czosnek do lodówki. Wychłodzenie zbyt intensywne jednak nie działa za dobrze na ząbki czosnku. Co więcej wilgoć spowodować może, że staną się one zapleśniałe.
Pamiętajmy, że do lodówki wkładamy jedynie obrany oraz posiekany czosnek. Trzymamy go zawsze w pojemniku hermetycznym. W innym wypadku wpłynie bardzo szybko nie tylko na sam zapach, ale także na smak innych potraw w naszej lodówce. Musimy o tym pamiętać.