Ananas, który jest poprawnie przechowywany posłużyć może nam jako naprawdę świetny dodatek do wielu koktajli, sałatek oraz deserów. Równie dobrze się sprawdza w połączeniu z mięsem wołowym czy też mięsem drobiowym. Jego bardzo słodki oraz orzeźwiający smak czy też głęboki miąższ żółty stanowi bardzo bogate źródło minerału miedzi, a do tego także witamin C, a oraz foliowego kwasu. Pamiętajmy jednak, że ananas błędnie przechowywany dla naszego zdrowia może być szkodliwy.
Unikajmy niedojrzałych okazów
Ananas przestaje dojrzewać w momencie samego ścięcia. Właśnie dlatego, gdy wybieramy się do sklepu, to powinniśmy unikać okazów wciąż niedojrzałych. Sposobem najprostszym właśnie na sprawdzenie samego stopnia dojrzałości danego ananasa jest zajrzenie w same liście korony owocu oraz jednoczesne wyszukanie najmniejszego z nich. Jeśli ten właśnie list nie stawia przed nami oporu przy wyrywaniu, to nasz ananas jest w pełni dojrzały.
Liście pozostałe korony ananasa powinny stawiać opór wyraźny podczas wyrywania. W innym razie ananas może być przejrzały.