Do potraw warto dodawać ostre papryczki chili. Niezmiernie korzystnie wpływają one na serce, a poza tym obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się we krwi zakrzepów. Jakby tego było mało – to przy przeziębieniach chili wspomaga znacznie oczyszczanie oddechowych dróg, a z kolei w tropikach zapobiega on zatruciom pokarmowym.
Nie tylko silne wrażenia smakowe
Jedzenie potraw ostro przyprawionych dostarcza bardzo silnych smakowych wrażeń, a nawet tak jak w przypadku papryki chwili – powoduje leciutki ból. Jedząc papryczki chili czujemy dreszcz ryzyka, nie narażamy się kompletnie na żadne szkody. Nawet jest przeciwnie.
Musimy także wiedzieć, że chwili wspomaga znacznie odchudzanie. Pikantne przyprawy pomocne mogą być w odchudzaniu. Potrawy, które są doprawione chili oraz musztardą przyspieszają samo tempo przemiany materii oraz przyczyniają się do spalania szybszego kalorii.
Ostatnie odkrycia wskazują, że chili oczyszcza nasze drogi oddechowe podczas przeziębienia, a do tego pomaga zapobiegać nowotworom oraz dostarcza niezbędnych witamin.