Cukinia to bardzo popularne warzywo. Cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Dlaczego? Na pewno z uwagi na swoje lecznicze właściwości.
Wspomaganie odchudzania i odkwaszanie organizmu
Niewielka ilość tłuszczu, a do tego niska kaloryczność sprawiają, że cukinia jest świetnym produktem dla wszystkich osób, które się odchudzają. Musimy mieć świadomość, że sto gram surowej cukinii to zaledwie piętnaście kalorii. Identyczna ilość smażonej cukinii to już czterdzieści kalorii. Cukinia jest także lekkostrawna. Potas, który jest w niej zawarty zapobiega znacznie zatrzymywaniu się w naszym organizmie wody.
Cukinia jednak nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale także może się pochwalić jeszcze większym wpływem na ludzki organizm. Obok między innymi czarnej porzeczki, czosnku czy też pomidorów cukinia jest zalecana w diecie przeciwnowotworowej. Naukowcy mają zdanie, że te produkty zmniejszają samo ryzyko raka narządów pokarmowego przewodu, a więc trzustki, żołądka, jamy ustnej czy też jelita grubego.