Im cukinia jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Możemy śmiało ją jeść na surowo, przyrządzać leczo, smażyć jej kwiaty czy też piec z niej ciasta. Obecnie z uwagi na walory smakowe oraz odżywcze, cukinia się znajduje na liście dwudziestu warzyw uprawianych najchętniej w Polsce.
Niezwykle łagodna w smaku
Cukinia jest naprawdę bardzo łagodna w smaku. Co więcej jest to warzywo lekkostrawne. Jest głównie ceniona za bardzo wysoką dietetyczną wartość. Zawiera bowiem magnez, żelazo, potas, witaminę PP, witaminę K, witaminę C, beta karoten oraz witaminę B1.
Zaletą cukinii jest chyba to, że się w niej nie odkładają ciężkie metale. Poza tym warzywo to odkwasza nasz organizm oraz wpływa pozytywnie na sam proces trawienia. Dlatego też jest ona polecana przy problemach z samą nadkwaśnością.
Musimy także wiedzieć, że cukinia to w rzeczywistości jedno z pierwszych warzyw, które się podaje małym dzieciom. Z uwagi na łatwość trawienia oraz zawartość związków odżywczych.