Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jakimi wartościami odżywczymi może się pochwalić cukinia?

    Im cukinia jest młodsza, tym jest smaczniejsza. Możemy śmiało ją jeść na surowo, przyrządzać leczo, smażyć jej kwiaty czy też piec z niej ciasta. Obecnie z uwagi na walory smakowe oraz odżywcze, cukinia się znajduje na liście dwudziestu warzyw uprawianych najchętniej w Polsce.

    Niezwykle łagodna w smaku

    Cukinia jest naprawdę bardzo łagodna w smaku. Co więcej jest to warzywo lekkostrawne. Jest głównie ceniona za bardzo wysoką dietetyczną wartość. Zawiera bowiem magnez, żelazo, potas, witaminę PP, witaminę K, witaminę C, beta karoten oraz witaminę B1.

    Zaletą cukinii jest chyba to, że się w niej nie odkładają ciężkie metale. Poza tym warzywo to odkwasza nasz organizm oraz wpływa pozytywnie na sam proces trawienia. Dlatego też jest ona polecana przy problemach z samą nadkwaśnością.

    Musimy także wiedzieć, że cukinia to w rzeczywistości jedno z pierwszych warzyw, które się podaje małym dzieciom. Z uwagi na łatwość trawienia oraz zawartość związków odżywczych.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more