Dynia jest warzywem niezwykle popularnym, szczególnie jesienią. W połączeniu chociażby z imbirem rozgrzewa doskonale nas w chłodne wieczory. Z dyni możemy przyrządzić krem pikantny z dodatkiem chili czy też słodkie ciasto. Możliwości jest naprawdę wiele.
Lekkostrawny i niskokaloryczny produkt
Dynia to jedno z warzyw najstarszych, które było uprawiane przez człowieka. Chociaż na świecie obecnie się ją uprawia w Meksyku czy też w Peru, to w naszej polskiej kuchni nie jest wcale mniej popularna. Dynia to tak naprawdę aż 100 rodzajów oraz co więcej 20 gatunków tejże rośliny. Jednak w naszym kraju najbardziej popularna jest dynia olbrzymia oraz dynia zwyczajna.
Dynia należy do produktów niskokalorycznych oraz lekkostrawnych. Zawiera tak naprawdę niedużą ilość mikroskładników, jak tłuszcze, białka oraz węglowodany. Na uwagę zasługuje sama zawartość witamin oraz mineralnych składników, która sprawia, że możemy śmiało ją każdemu polecić. Dynia jest dobrym źródłem witamin A, E, C, witamin z grupy B, wapnia, żelaza oraz potasu.