Dynia jest bardzo popularnym warzywem w naszej kuchni. Co więcej nie kojarzy nam się jedynie z Halloween.
Co smacznego zrobimy z dyni?
Dynia ma to do siebie, że możemy zarówno sięgnąć po jej miąższ, jak i także po jej nasiona. Miąższ w sklepach znajdziemy pod postacią składników dań dla dzieci, soków przecierowych dla dzieci, oraz przecierów, Z uwagi na samą wielkość oraz pozorną niewygodę samej obróbki, wykorzystujemy nierzadko to warzywo w naszym domu. Tymczasem z samego miąższu dyni zrobić możemy marynaty, dżemy, miąższ kandyzowany, mrożonki, a nawet sok. Z uwagi na to, że miąższ jest mało słodki oraz niezmiernie boagty w wodę.
Wnętrze dyni jest produktem idealnym na przygotowanie dżemu. Możemy także go połączyć z większością nam znanych warzyw oraz owoców. Zdecydowanie podkreśli ich smak, a co więcej sam się nie będzie narzucał. Bardzo ciekawe jest również suszenie tego miąższu. Posłużyć nam może na przekąski prażone. Jak widać dynię możemy wykorzystać na wiele sposobów.