Miód jest niezwykle smaczny. Powinniśmy go jeść regularnie. Poniższe powody na pewno nas do tego przekonają.
Powody, dla których warto jeść miód
Każdy z nas wie, że miód jest smaczny. Nadaje potrawom niepowtarzalny smak. Jest do tego także wskazany przy alergiach. W składzie swoim zawiera zestaw pyłków różnorodnych przez co działa w sposób uodparniający. W składzie miodu dominują cukry proste – fruktoza oraz glukoza, które wchłaniane są w układzie pokarmowym bezpośrednio do samej krwi. Tam, zależnie od potrzeb są przetwarzane w energię lub też odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste udział biorą w detoksykacji, obniżają samo działanie alkoholu czy też nikotyny, które nas chronią przed działaniem środowiska zanieczyszczonego.
Musimy także wiedzieć, że miód także łagodzi nerwy. Zalecany jest jako wsparcie przy leczeniu depresji oraz nerwic, a także bezsenności. Miód również działa na wzrok korzystnie. Zwalcza wszelkie drobnoustroje, które są odpowiedzialne za rozwój zapalenia spojówki oraz rogówki.