Mogłoby się wydawać, że kupowanie warzyw jest czymś naturalnym i oczywistym, ale wcale takie nie jest. Nie zdając sobie sprawy z kliku kwestii naprawdę może kupić warzywa złej jakości. Na co musimy zwracać uwagę?
Jakie warzywa wybierać?
Gdy chcemy kupić brokuły, to zwróćmy na to, aby wybierać warzywa o zwartych oraz pozbawionych wszelkich posiniaczeń główkach. Powinny one być zabarwione w sposób jednolity. Muszą być albo ciemnozielone, szałwiowe czy też zielono-fioletowe. Nie powinny także na nich kwitnąć żółte kwiaty. Zwiastuje to dopiero oznakę nadejścia dojrzałości. Najlepsze bowiem są brokuły młode, jeszcze przed kwitnieniem. Łodyga musi być jędrna i nie może na niej być żadnych plam.
Gdy już kupimy dobre jakościowo brokuły, to powinniśmy do tygodnia przechowywać koniecznie w lodówce. Najlepiej, gdy całe warzywo umieścimy w woreczku plastikowym oraz usuniemy możliwie najwięcej powietrza. Możemy także oddzielić różyczki oraz przechowywać je w woreczku. Przed włożeniem do lodówki brokuł nie myjemy.