Marchewka ma w kuchni naprawdę szerokie zastosowanie. Dodajemy ją do wytrawnych potraw, ale także do słodkich wypieków oraz deserów. Jest jedzona po obróbce termicznej, ale także na surowo. Przygotujemy z niej całe menu.
Marchewka nawet na śniadanie
Marchewka może być urozmaiceniem świetnym nawet twarożku śniadaniowego. Powinniśmy ją zetrzeć na dużych oczkach tarki oraz połączyć z serem białym. Takie połączenie świetnie się sprawdzi jako dodatek do kromek chleba razowego. Możemy także zrobić sobie tosty z twarożkiem marchewkowym z chrzanem oraz sałatką warzywną. Pokuśmy się o dołączenie szczypiorku oraz orzechów włoskich.
Na drugie śniadanie marchewka również się świetnie sprawdzi. Koktajle to mini dania coraz modniejsze. Ich składnikiem jest właśnie marchewka. Wybierajmy młodą marchewkę, ponieważ jest ona znacznie słodsza. Połączmy ją z owocami – jabłkiem, bananem oraz pomarańczą, a otrzymamy świetny pożywny koktajl, który jest godny polecenia właśnie na drugie śniadanie.