Trudno jest sobie wyobrazić zupę bez warzywnego wywaru. Do jej przygotowania używa się właśnie włoszczyzny. Chociaż w przypadku bukietu warzyw prym wiedzie pietruszka oraz marchewka, to niezmiernie ważny jest także seler.
Wymagania klimatyczne oraz glebowe
Warzywo to w konserwowej formie nadaje się doskonale na sałatki. Z kolei pocięte w paski oraz upieczone w piekarniku zastąpi świetnie frytki osobom, które dbają o zdrowie oraz o linię.
Skoro mowa już o włoszczyźnie, to seler ma jednak większe wymagania uprawowe od marchwi czy też pietruszki. Szczególnie chodzi o temperaturę optymalną wzrostu. Rośnie najlepiej w umiarkowanym klimacie, a więc nie ma potrzeby własnej. Możemy uprawiać go w ogródku przydomowym. Do wzrostu prawidłowego seler potrzebuje temperatury w ciągu dnia między 15 a 18 stopniu Celsjusza, a w nocy o kilka stopni niższej. Pora chłodniejsza oraz temperatura, która się utrzymuje na poziomie poniżej dziesięciu stopni Celsjusza spowodować niestety może wybijanie pędów kwiatostanowych przez roślinę