Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Kapusta i jej właściwości odżywcze

    Kapusta bez dwóch zdań jest elementem nieodłącznym kuchni polskiej. Jemy ją w kapuśniaku, zasmażaną, w pierogach czy też w bigosie. Może się wydawać pospolita oraz niezbyt ciekawa, ale ma niesamowite właściwości lecznicze. W medycynie ludowej tradycyjnej uchodziła za lekarstwo cudowne, dlatego też musimy wiedzieć co dokładnie zawiera.

    Mało kalorii

    Po pierwsze kapusta należy do warzyw, które są mało kaloryczne. Dokładnie 29 kalorii znajduje się w stu gramach tego warzywa. Poza tym jest niezwykle bogatym źródłem jakże cennych mineralnych składników, takich jak: potas, siarka fosfor, wapń oraz mangan. W liściach zewnętrznych znajduje się również bardzo duża dawka kwasu foliowego oraz żelaza.

    Nie każdy wie, że sama główka kapusty jest prawdziwą skarbnicą witamin. Zawiera niezmiernie dużo witaminy C oraz także witaminy z grupy B. Co więcej znajdziemy w niej także witaminę K, E, PP oraz prowitaminę A. Jak widzimy na załączonym obrazku skład jest naprawdę bardzo imponujący. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more