Kapusta bez dwóch zdań jest elementem nieodłącznym kuchni polskiej. Jemy ją w kapuśniaku, zasmażaną, w pierogach czy też w bigosie. Może się wydawać pospolita oraz niezbyt ciekawa, ale ma niesamowite właściwości lecznicze. W medycynie ludowej tradycyjnej uchodziła za lekarstwo cudowne, dlatego też musimy wiedzieć co dokładnie zawiera.
Mało kalorii
Po pierwsze kapusta należy do warzyw, które są mało kaloryczne. Dokładnie 29 kalorii znajduje się w stu gramach tego warzywa. Poza tym jest niezwykle bogatym źródłem jakże cennych mineralnych składników, takich jak: potas, siarka fosfor, wapń oraz mangan. W liściach zewnętrznych znajduje się również bardzo duża dawka kwasu foliowego oraz żelaza.
Nie każdy wie, że sama główka kapusty jest prawdziwą skarbnicą witamin. Zawiera niezmiernie dużo witaminy C oraz także witaminy z grupy B. Co więcej znajdziemy w niej także witaminę K, E, PP oraz prowitaminę A. Jak widzimy na załączonym obrazku skład jest naprawdę bardzo imponujący. Nie mamy co do tego żadnych wątpliwości.