Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Kalarepa oraz jej właściwości odżywcze

    Kalarepa jest warzywem, które ma bardzo wiele odżywczych wartości. Niemalże zawiera wszystkie pierwiastki mineralne, witaminy czy też luteinę, która chroni oczy. Mało kto jednak wie, że jest także źródłem indoli oraz izotiocyjanów, a więc substancji, które nasz organizm chronią przed rozwojem nowotworów.

    Przeciwnowotworowe właściwości

    Kalarepa bardzo podobnie jak inne warzyw liściaste zielone, ma wiele właściwości przeciwnowotworowych. Z badań wynika, że kalarepa razem z brokułami, kapustą, sałatą, kalafiorem oraz jarmużem zmniejsza znacznie ryzyko zachorowania na raka piersi, a do tego pomaga nawet pokonać tę chorobę. W badaniu naukowym, które zostało wykonane wzięły udział kobiet o różnym zaawansowaniu raka. Okazało się, że kobiety, które w ciągu trzech lat od rozpoznania choroby spożywały jakieś kilo warzyw kapustnych dziennie, były o wiele mniej zagrożone śmiercią przedwczesną. Oprócz tego zmniejszyło się także ryzyko nawrócenia nowotworu.

    Zróbmy to dla swojego zdrowia i jedźmy kalarepę – koniecznie.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more