Aby potrawa, którą przyrządzamy z kalarepy była rzeczywiście zdrowa oraz smaczna, to należy wybrać możliwie najlepszy okaz tego wspaniałego warzywa. Gdy kupujemy kalarepę, to koniecznie zwróćmy uwagę na samą kondycję liści. Wybierajmy takie, które są zielone oraz świeże.
Świetne warzywo
Kalarepę pozostawić możemy w pokojowej temperaturze maksymalnie na dwa lub też trzy dni. Chodzi o zachowanie jej świeżości na znacznie dłużej. Dobrze jeśli zaraz po zakupie będziemy ją przechowywać w lodówce. Bezpośrednio przed obieraniem oraz spożyciem kalarepy umyć należy dokładnie ją pod wodą bieżącą, a później namaczać przez jakieś dziesięć minut w roztworze z kuchennej soli. W tenże sposób pozbędziemy się ziemi oraz chorobotwórczych bakterii czy też pasożytów.
Warzywo to jest bardzo zdrowie, a więc stawiajmy na nie, a będziemy zdrowsi. Wprowadźmy je również do jadłospisu naszych dzieci