Kalarepa to niezmiernie zdrowe warzywo. Zróbmy co w naszej mocy, aby pojawiło się w naszych przydomowych ogródkach. Jak uprawiać kalarepę?
Co jest najważniejsze w uprawie kalarepy?
Musimy wiedzieć, że kalarepa plonuje obficie w glebach o odczynie między 6 – 6,5 PH. Musimy mieć także stanowisko wynawożone pulchnie, w którym ma dostęp do nasłonecznienia pełnego. Same zgrubienia świetnie się wiążą gdy temperatura wynosi między 12 a 18 stopni Celsjusza. Czasami rośliny także ulegają tak zwanej jarowizacji. Proces ten z kolei doprowadza do tworzenia się nasiennych pędów. Sprawą dodatkową jest pogoda, na którą wpływu w żaden sposób nie mamy. Gdy jest długo wysoka temperatura, to zgrubienia mogą drewnieć, z kolei po suszy mogą pękać.
Podłoże, w którym sadzimy kalarepę powinno być torfem wymieszanym z piaskiem. Podłoże należy wyrównać oraz lekko ucisnąć. Zamian skrzyneczek można użyć doniczek torfowych. Wówczas już nie musimy pikować siewek – co jest niezmiernie ułatwiające pracę.