Jarmuż jest warzywem o bardzo licznych zdrowotnych właściwościach, a sam sposób jego wykorzystania jest niezwykle różnorodny. To warzywo może być urozmaiceniem świetnym codziennej diety oraz także szansą na poznanie całkiem nowych przepisów oraz smaków.
Świetny skład jarmużu
Jarmuż w naszym kraju jest doceniany rzadko stosunkowo. Jest to bardzo duży błąd. Chodzi o to, że jest to warzywo, które zawiera masę witamin czy też składników mineralnych. Musimy wymienić: tiaminę, witaminę C, niacynę ryboflawinę, witaminę K, witaminę A, kwas foliowy oraz witaminę B6.
Nie możemy także zapomnieć o żelazie, wapnie, magnezie, cynku, potasie, fosforze oraz sodu.
Musimy także wiedzieć, że witaminy A oraz witaminy K należą do trwałych witamin. Odporne są na bardzo wysokie temperatury, ale ich smażenie zmniejsza znacznie ich ilość. Jeśli nam zależy na przyswojeniu ich przez organizm jarmuż powinniśmy jeść na surowo czy też po prostu jarmuż gotowany. Jest smaczny w zasadzie w każdej postaci.