Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jarmuż i jego właściwości odżywcze

    Jarmuż jest warzywem o bardzo licznych zdrowotnych właściwościach, a sam sposób jego wykorzystania jest niezwykle różnorodny. To warzywo może być urozmaiceniem świetnym codziennej diety oraz także szansą na poznanie całkiem nowych przepisów oraz smaków.

    Świetny skład jarmużu

    Jarmuż w naszym kraju jest doceniany rzadko stosunkowo. Jest to bardzo duży błąd. Chodzi o to, że jest to warzywo, które zawiera masę witamin czy też składników mineralnych. Musimy wymienić: tiaminę, witaminę C, niacynę ryboflawinę, witaminę K, witaminę A, kwas foliowy oraz witaminę B6.

    Nie możemy także zapomnieć o żelazie, wapnie, magnezie, cynku, potasie, fosforze oraz sodu.

    Musimy także wiedzieć, że witaminy A oraz witaminy K należą do trwałych witamin. Odporne są na bardzo wysokie temperatury, ale ich smażenie zmniejsza znacznie ich ilość. Jeśli nam zależy na przyswojeniu ich przez organizm jarmuż powinniśmy jeść na surowo czy też po prostu jarmuż gotowany. Jest smaczny w zasadzie w każdej postaci.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more