Jarmuż jest bardzo popularny ostatnimi czasy. Jednak musimy wiedzieć, że nie każdy z nas może się nim zajadać.
Kto nie może jeść jarmużu?
Jarmużu nie powinny na pewno jeść osoby, które wzmagają się z chorobami tarczycy. Chodzi o to, że jarmuż zawiera tak zwane goitrogeny. Są to specjalne związki, które przyczynić się mogą do obniżenia znacznego stężenia jodu w naszym organizmie. Zbyt duża ilość tych składników doprowadzić może do zaburzeń w samej syntezie tarczycowych hormonów, a także przerostu tarczycowego gruczoły.
Działania jednak można ograniczyć chociażby gotują bez przykrycia jarmuż. Dzięki temu składniki te utlenią się dzięki bardzo wysokiej temperaturze.
Jarmuż z diety również wykluczyć powinny wszystkie osoby z kamicą nerkową szczawianową. To warzywo zawiera szczawiany, a jedzenie ich w zbyt dużej ilości powoduje nic innego jak odkładanie się w moczowych drogach oraz nerkach.
Jeśli mamy jakieś wątpliwości czy możemy jeść jarmuż, to powinniśmy skonsultować to ze swoim lekarzem. Wówczas mamy pewność.