Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Groch i jego właściwości odżywcze

    Groch jest rośliną strączkową, której odżywcze wartości oraz także właściwości zdrowotne w pierwszej kolejności zostały docenione na Bliskim Wschodzie. Groch jest dobrym źródłem białka oraz dostarcza również węglowodanów, a także błonnika, który znacznie usprawnia trawienie.

    Świetne działanie grochu

    Musimy wiedzieć, że groch ma zasadotwórcze działanie oraz neutralizuje działanie zakwaszające pokarmów. Sprawdźmy jakie wartości odżywcze oraz lecznicze właściwości ma właśnie groch.

    Groch cukrowy zbiera się, w momencie gdy strąki w pełni są wyrośnięte, a nasiona w postaci samych związków. Charakterystyczną cechą groszku jest brak kompletnie twardej oraz pergaminowej wyściółki w ściankach strąków, dzięki czemu one są jadalne w całości, również w postaci świeżej. W strąku znajdziemy bardzo smaczne, kuliste oraz słodkie nasiona.

    Groch łuskany jest zbierany na suche nasiona, które oczyszczalne są z łuski, a więc łuskane, ale także jako tak zwany zielony groszek.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more