Groch jest rośliną strączkową, której odżywcze wartości oraz także właściwości zdrowotne w pierwszej kolejności zostały docenione na Bliskim Wschodzie. Groch jest dobrym źródłem białka oraz dostarcza również węglowodanów, a także błonnika, który znacznie usprawnia trawienie.
Świetne działanie grochu
Musimy wiedzieć, że groch ma zasadotwórcze działanie oraz neutralizuje działanie zakwaszające pokarmów. Sprawdźmy jakie wartości odżywcze oraz lecznicze właściwości ma właśnie groch.
Groch cukrowy zbiera się, w momencie gdy strąki w pełni są wyrośnięte, a nasiona w postaci samych związków. Charakterystyczną cechą groszku jest brak kompletnie twardej oraz pergaminowej wyściółki w ściankach strąków, dzięki czemu one są jadalne w całości, również w postaci świeżej. W strąku znajdziemy bardzo smaczne, kuliste oraz słodkie nasiona.
Groch łuskany jest zbierany na suche nasiona, które oczyszczalne są z łuski, a więc łuskane, ale także jako tak zwany zielony groszek.