Bardzo podobnie jak bób, także groch jest jedną z najstarszych znanych oraz uprawnianych przez człowieka warzywnych roślin z bobowatej rodziny.
Jakie miejsce musimy zagwarantować naszej roślinie?
Bardzo ciekawe jest to, że groch nie występuje na naturalnych stanowiskach. Jest spotykany jedynie w uprawie. Zależnie od konkretnej odmiany botanicznej, jadalną częścią grochu są nasiona wydobyte bezpośrednio ze strąków lub też całe strąki razem z nasionami. Groch ma spore znaczenie gospodarcze. Jest to jedno z warzyw podstawowych jeśli chodzi o przetwórstwo.
Groch cenimy nie tylko za sam smak, ale także za wysokie odżywcze wartości. Jego nasiona są jednym z najbogatszych źródeł roślinnego białka. Co więcej dodatkowo zawierają witaminy takie jak B1, B2, PP, C oraz E. Poza tym związki mineralne – żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Nie możemy zapominać o tłuszczach oraz o węglowodanach. Łuskowe odmiany mają zastosowanie w kuchniach całego świata oraz w przetwórstwie. Jest tego naprawdę sporo.