Groch świetnie rośnie w naszym klimacie. Sama agrotechnika nie jest trudna, a więc możemy uzyskać dobre zbiory i to bez kosztów specjalnych pracy. Ale, aby móc uratować zebrany groszek oraz zapobiec jego uszkodzeniu, spróbować musimy.
Przechowywanie grochu w strąkach oraz bez
Wśród strąków grochy, które przeznaczone są do przechowywania wybrać należy te o świeżym kolorze zielonym. Muszą być bardzo gęste, ponieważ wewnątrz liści płaskich groch jest niedojrzały jeszcze, a wewnątrz uschniętych ma sporo czasu na wysuszenie. Na powierzchni nie powinno być żadnych szarych plam.
Świeży groszek przechowuje się w lodówce. Pozostanie w kapsułach nie więcej niż przez tydzień. Jeśli uwalniamy groszek z liści, to wlejmy go do naczynia głębokiego oraz połóżmy je na tejże półce w lodówce, która się znajduje naprawdę daleko od zamrażarki, ziarna trwać będą około sześciu miesięcy. Zdecydowanie potrzebują powietrza