Świeże papryki chwili przechowywać należy w lodówce. Powinniśmy je owinąć w ręcznik papierowy oraz włożone do foliowego woreczka.
Zamrażanie papryki chili
Małe papryczki chili, które jeszcze nie mają dużo miąższu świetnie znoszą zamrażanie. Jest to dobra wiadomość, ponieważ w lodówce nie wytrzymują za długo. Zaczynają po prostu pleśnieć oraz czernieć. Nie mrozimy długich papryczek.
Po kontakcie z papryczkami chili należy zawsze umyć swoje ręce wodą oraz mydłem. Podczas pracy z nimi nie wolno w żadnym wypadku trzeć rękami oczu ani też innych części ciała, gdyż w razie przeciwnym miejsce kontaktu będzie nas piekło całymi godzinami. Po krojeniu chili należy także dobrze umyć nóż oraz deskę.
Warto dokładać paprykę chili do wielu potraw. Łączy się ona z wieloma produktami naprawdę genialnie. Smakiem idealnie się wpasowuje. W zasadzie to paprykę chili możemy dodawać do absolutnie wszystkiego. Co ciekawe paprykę chili możemy łączyć nawet ze słodyczami czy też lodami. Brzmi pysznie.