Nektarynki są biologicznym mieszańcem brzoskwini oraz także śliwy. Różni się od brzoskwini bardzo gładką skórką, która jest pozbawiona włosków. Stała się na początku dwudziestego wieku bardzo popularna i zostało tak do dnia dzisiejszego.
Miąższ nektarynek
Nektarynki są doskonałym owocem, które się charakteryzuje soczystym, jak i także aromatycznym bardzo miąższem o żółtej barwie oraz o barwie pomarańczowej. Miąższ nektarynki jest o wiele bardziej zwarty, aniżeli u brzoskwini. Można go o wiele łatwiej oddzielić od pestki. Owoce te najczęściej są jedzone na surowo, ale go także się dodaje do lodów czy też do ciast. Z nektarynki możemy wyrabiać przetwory różnego rodzaju. Mowa o kompotach, dżemach, sokach, galaretkach oraz likierów. Można spożywać także nektarynki suszone.
Co ciekawe nektarynki są przepyszne z grilla. Może się to na wydawać dziwnym połączeniem, ale musimy się przekonać do nich. Nektarynki naprawdę są fantastyczne. Nie żałujmy sobie ich. Na pewno nie przytyjemy od nich.