Aby grejpfrut pozostać mógł smaczny tak długo, jak to jest możliwe, należy owoce preferować przy samym zakupie.
Jakich owoców nie kupujemy?
Na pewno nie poleca się kupowania owoców z uszkodzeniami skóry, zadrapaniami oraz z wgnieceniami. Wybierajmy owoce elastyczne w dotyku o dużych rozmiarach. Grejpfrut po bokach nie może mieć czerwonych plam.
Owoce również muszą być w pełni dojrzałe. Przejrzałe owoce szybko się zepsują, a owoce niedojrzałe będą bez smaku i nie będą soczyste. Grejpfruty przechowywać możemy zarówno w pokojowych warunkach, jak i także w lodówce. Jeśli usuniemy skórkę z tego owocu, to w pokojowych warunkach kondycja owocu pogorszy się niezwykle szybko. W lodówce nasz owoc będzie jeszcze „żył” jakieś trzy dni.
Nie ma zatem powodów do myślenia, że owoce niedojrzałe w lodówce osiągną stan pożądany. Na pewno to nie będzie miało miejsca. Zapamiętajmy sobie to dokładnie. Ogólnie po tych wskazówkach będziemy już wiedzieć jak postępować. Na pewno były to bardzo ważne i istotne wskazówki.