Grejpfrut to owoc nietani, który chcielibyśmy na pewno jakiś czas przechować w swojej lodówce czy też kuchni. Dowiedzmy się o tym nieco więcej.
Co musimy zrobić?
Aby grejpfrut nie musiał wylądować przedwcześnie w koszu, powinniśmy wykonać kilka czynności. Na pewno powinniśmy owinąć papierem owoc. Wszystko robimy w ten sposób, aby miały ze sobą mniejszy kontakt, a skórka była pełni bezpieczna. Idealne do przechowywania są komory chłodnicze. Unikajmy styku z gnijącymi owocami. Nie używajmy żadnych worków. Odcinamy przez to owocom kontakt z tleniem. Nie róbmy tego.
Przy przechowywaniu cytrusów kwaśnych oraz gorzkich musimy wiedzieć, że kompletnie nie ma potrzeby umieszczenia grejpfruta w specjalnych pojemnikach na żywność. Jeśli po pobycie długim w lodówce owoce gorzkie zaczęły już pachnieć pleśnią lub też wilgocią, to nie powinniśmy ich jeść. Spadki temperatury dla tego owocu są niezmiernie bolesne. Zapamiętajmy sobie to, a nigdy już nie wyrzucimy do kosza żadnego owocu.