Mogłoby się wydawać, że fasolę tylko kupuje się w sklepie. Jednak my także możemy wyhodować sobie swoją własną. Jak to możliwe? Jakie warunki musimy spełnić? O tym już za chwilę.
Przydatne wiadomości
Fasola najlepiej nam będzie rosła na słonecznym stanowisku. Co więcej powinno to być stanowisko, które jest osłonięte od wiatru. Jest to bowiem roślina ciepłolubna, a jakby tego było mało jest ona niezmiernie wrażliwa na chłody. Temperatura optymalna dla wzrostu prawidłowego roślin wynosi od dwudziestu do dwudziestu pięciu stopni Celsjusza. Roślina ta najlepiej rośnie na żyznej ziemi oraz na ziemi średnio żyznej. Nie może to być ziemia kwaśna.
Nasiona fasoli wysiewa się do gruntu najwcześniej w drugiej połowie maja. Fasolę koniecznie należy podeprzeć tykami, które się wbija w ziemię. Pielęgnacja fasoli sama w sobie polega na spulchnianiu ziemi oraz jej odchwaszczaniu.
Fasolę zbieramy, gdy strączki są już suche i brązowe, a ziarna znajdujące się w środku są twarde. Najczęściej w trzy miesiące od zasadzenia.