Szpinak jest niezmiernie bogaty w kwas foliowy, witaminy, składniki odżywcze oraz żelazo. W związku z tym jest niezmiernie popularny w naszej kuchni. Jego smakowe walory sprawiają, że miłośników tejże rośliny przybywa.
Przebieranie liści szpinaku
Na pewno w pierwszej kolejności powinniśmy przebrać dokładnie liście szpinaku. Liście muszą być bez żadnych plam oraz przebarwień. Całość należy umyć oraz rozłożyć na papierowym ręczniku i tym samym je przykryć. W kolejnym kroku wilgotne lekko liście musimy wkładać do woreczków porcjami oraz zamrozić. Identycznie postępuje się ze szczawie, gdy chcemy go zamrozić.
Szpinak zamrożony nadaje się wręcz idealnie do krojenia oraz kruszenia. Nie mamy zatem w żadnym wypadku potrzeby krojenia go przed procesem zamrożenia. Pamiętajmy, że przed zamrożeniem nie wolno nam gotować szpinaku czy też blanszować. Szpinak zamrożony przyrządzamy od razu bez blanszowania uprzedniego.
Na letni zbiór szpinak należy wysiewać między majem i czerwcem. Z kolei zbiór zimowy wysiewa się dopiero w drugiej połowie sierpnia. Nigdy latem nie wysiewamy szpinaku, ponieważ to jest roślina dnia długiego. Roślina wówczas idzie w kwiatowe pędy.