Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jak przechowywać pietruszkę?

    Pietruszka zielona to warzywo, które znajduje się w zasadzie w każdej kuchni. Jednak wiele osób narzeka, że jest to warzywo, które wytrzymuje dwa lub trzy dni i więdnie. Co zrobić, aby nasza pietruszka zachowała świeżość na nieco dłużej?

    Kilka cennych wskazówek

    Bezpośrednio po przyniesieniu pietruszki do naszego domu powinniśmy ją czym prędzej wyjąć z opakowania foliowego. Należy także zdjąć sznurek czy też gumkę. Pietruszkę zanurzamy w całości w wodzie letniej oraz zostawiamy dokładnie na kwadrans. Po upływie piętnastu minut pietruszkę płuczemy, wyjmujemy z wody oraz lekko osuszamy.

    Łodygi należy ułożyć w pęczek i wstawić do słoika koniecznie z zimną wodą. Tak pietruszka może stać maksymalnie dwa dni. Zagwarantujmy jej miejsce chłodne i wymieniajmy regularnie wodę.

    Później już tylko pietruszkę wyjmujemy z wody i wkładamy do dużego pojemnika plastikowego, który wykładamy papierem czy też ręcznikiem. W ten sposób mamy zawsze świeżą pietruszkę. Może także ją od razu poszatkować i wrzucić do strunowej torebki oraz zamrozić.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more