Pietruszka zielona to warzywo, które znajduje się w zasadzie w każdej kuchni. Jednak wiele osób narzeka, że jest to warzywo, które wytrzymuje dwa lub trzy dni i więdnie. Co zrobić, aby nasza pietruszka zachowała świeżość na nieco dłużej?
Kilka cennych wskazówek
Bezpośrednio po przyniesieniu pietruszki do naszego domu powinniśmy ją czym prędzej wyjąć z opakowania foliowego. Należy także zdjąć sznurek czy też gumkę. Pietruszkę zanurzamy w całości w wodzie letniej oraz zostawiamy dokładnie na kwadrans. Po upływie piętnastu minut pietruszkę płuczemy, wyjmujemy z wody oraz lekko osuszamy.
Łodygi należy ułożyć w pęczek i wstawić do słoika koniecznie z zimną wodą. Tak pietruszka może stać maksymalnie dwa dni. Zagwarantujmy jej miejsce chłodne i wymieniajmy regularnie wodę.
Później już tylko pietruszkę wyjmujemy z wody i wkładamy do dużego pojemnika plastikowego, który wykładamy papierem czy też ręcznikiem. W ten sposób mamy zawsze świeżą pietruszkę. Może także ją od razu poszatkować i wrzucić do strunowej torebki oraz zamrozić.