Nie da się ukryć, że dojrzałe owoce brzoskwini bardzo źle znoszą transport, jak i także przechowywanie. Bardzo szybko bowiem przejrzewają i tym samym gniją.
Co musimy wiedzieć o brzoskwiniach?
Brzoskwinie bowiem należą do klimakterycznych owoców, a więc po osiągnięciu tak zwanego klimakterycznego minimum przyspieszają gwałtownie tempo życiowych procesów, po których następuje szybko rozpad oraz przejrzewanie.
Brzoskwinie nie są zbyt wrażliwe na zmiany temperatury. Możemy je dlatego trzymać w zasadzie w miejscu dowolnym lodówki. Niestety wytrzymają jedynie w lodówce pięć dni. Natomiast zaś w chłodni zależnie od samego stadium dojrzałości owoców, brzoskwinia przechowywana może być przez okres między pięć dni a cztery tygodni. Temperatura optymalna przechowywania zawiera się w zakresie pomiędzy od – 1 stopni Celsjusza do 0,5 stopnia Celsjusza.
Niższe temperatury powodować mogą uszkodzenia owoców, pomimo że punkt zamarzania brzoskwiń wynosi od – 2,5 stopnia Celsjusza do – 3 stopni Celsjusza.