W upalne oraz letnie dni zaleca się pić bardzo dużo wody. Musimy w sobie wyrobić ten nawyk, ale możemy go urozmaicić nieco. Możemy na przykład zajadać się arbuzem soczystym. Składa się w ponad 90 procentach wody, a zawiera w dodatku witaminę C, A oraz likopen, który znacznie wspomaga leczenie nowotworowych chorób.
Bądź piękniejsza z arbuzem
Ma co więcej upiększające właściwości. Wspomaga znacznie metabolizm, a używany jako maseczka, która nawilża oraz ujędrnia skórę. Na to wygląda, że arbuz jest po prostu owocem idealnym do menu wakacyjnego. Warto poznać kilka wskazówek, jak przechowywać najlepiej arbuza.
Ważne jest to przede wszystkim, który okaz kupimy. Musimy rozejrzeć się za owocem dużym, to świadczy o jego znacznie większej słodyczy. Aby się upewnić, że do czynienia mamy z arbuzem dojrzałym, musimy go opukać i wówczas powinien się pojawić „pusty dźwięk”. Jeśli mimo to zdecydujemy się na jego zakup, to uwagę zwróćmy także na miąższ. Musimy być niezbyt miękki oraz gładki. Skórka jest nie mniej ważna. Jeśli na niej zauważymy wyraźne paski w kolorze żółtym, to arbuz ten był nawożony azotem.
Najważniejsze jest to, aby wybrać idealny okaz.