Szparagi to warzywo sezonowe, które cenimy oraz wręcz uwielbiamy. Musimy się jednak dowiedzieć jak to delikatne warzywo przechowywać.
Chłodnicze warunki
Szparagi powinniśmy przechowywać w chłodniczych warunkach. Temperatura otoczenia szparagów, która jest optymalna wynosi 2 stopnie Celsjusza. Szparagi przechowujemy zawsze w pionowej pozycji, główkami do góry. W domowych warunkach najlepiej szparagi przechowywać w lodówce w folii plastikowej. Temperatura jednak nie może spaść poniżej dwóch stopni Celsjusza. W warunkach tego rodzaju nasze szaragi zachowają świeżość na około trzech do maksymalnie pięciu dni. Jeśli chcemy, aby szparagi były nawilżone przez dłuższą ilość czasu oraz także jędrne, to umieśćmy je w naczyniu z niewielką ilością wody czy też końce owińmy w ręcznik papierowy wilgotny.
Szparagi sprzedawane na tackach mogą nawet pozostać świeże do dwudziestu pięciu dniu. Zapamiętajmy sobie te wszystkie wskazówki, a nasze szparagi będą przez dłuższy okres świeże.