Rabarbar jest rodzaje zielnych roślin. W naturze występuje już ponad dwadzieścia gatunków rabarbaru. Do ogrodowych upraw należą jedynie niektóre z nich.
Trzymajmy go w lodówce
Rabarbar spożywany jest jako warzywo. Jego część jadalna to łodyga. Z kolei lepiej nie próbujmy korzeni oraz liści. Są one bowiem uważane za trujące, ponieważ znajdziemy w nich masę szczawiowego kwasu. Roślina ta wspaniale się czuje w bardzo różnych klimatycznych strefach oraz przy pielęgnacji odpowiedniej zapewni nam fantastyczne zbiory. Istnieją sposoby sprawdzone, aby móc go zapisać.
Gdy rabarbar usuniemy z ogrodu, to bardzo szybko blaknie. W pokojowej temperaturze nawet nie wytrzyma jednego dni. Świeży rabarbar pakuje się dosyć szybko oraz wsadza się go do lodówki. Aby móc przedłużyć nieco sam okres przydatności do spożycia, powinniśmy skorzystać z jakże sprawdzonej metody zamrażania. Tenże proces ma wpływ na samą teksturę rabarbaru, ale gdy zostanie wykonana ona prawidłowo, to taka zmiana kompletnie nie będzie specjalnie problematyczna.