Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jak poprawnie przechowywać rabarbar?

    Rabarbar jest rodzaje zielnych roślin. W naturze występuje już ponad dwadzieścia gatunków rabarbaru. Do ogrodowych upraw należą jedynie niektóre z nich.

    Trzymajmy go w lodówce

    Rabarbar spożywany jest jako warzywo. Jego część jadalna to łodyga. Z kolei lepiej nie próbujmy korzeni oraz liści. Są one bowiem uważane za trujące, ponieważ znajdziemy w nich masę szczawiowego kwasu. Roślina ta wspaniale się czuje w bardzo różnych klimatycznych strefach oraz przy pielęgnacji odpowiedniej zapewni nam fantastyczne zbiory. Istnieją sposoby sprawdzone, aby móc go zapisać.

    Gdy rabarbar usuniemy z ogrodu, to bardzo szybko blaknie. W pokojowej temperaturze nawet nie wytrzyma jednego dni. Świeży rabarbar pakuje się dosyć szybko oraz wsadza się go do lodówki. Aby móc przedłużyć nieco sam okres przydatności do spożycia, powinniśmy skorzystać z jakże sprawdzonej metody zamrażania. Tenże proces ma wpływ na samą teksturę rabarbaru, ale gdy zostanie wykonana ona prawidłowo, to taka zmiana kompletnie nie będzie specjalnie problematyczna.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more