Rabarbar to warzywo, które posiada w zasadzie całe grono korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Jest również skarbnicą błonnika oraz witamin. Dlatego też warto włączyć go do diety podczas sezonu trwającego. Skąd przywędrował do nas? Jakie konkretnie ma właściwości?
Niesamowite właściwości lecznicze
Rabarbar to roślina, która po raz pierwszy była uprawiana w Chinach. Później przywędrowała do Rosji oraz do Europy. Rabarbar był oraz nadal jest ceniony za wszelkie lecznicze właściwości. Według klasyfikacji rabarbar to warzywo, jednak wiele osób traktuje go jako owoc. Posiada kwaskowaty oraz cierpki smak.
Do spożycia się przygotowuje łodygi, które występują w trzech kolorach zielonym, czerwonym oraz w różowym. Najlepiej jest szukać rabarbaru, które łodygi same w sobie są raczej jasnej barwy oraz są kruche. Węższe łodygi są słodsze raz znaczniej delikatniejsze.
Rabarbar zawiera wiele sodu, potasu, żelaza, fosforu, beta karotenu oraz witaminy C. Jego energetyczna wartość jest niezmiernie niska przy dużej ilości błonnika.