Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Czy warto jeść rabarbar?

    Rabarbar to warzywo, które posiada w zasadzie całe grono korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Jest również skarbnicą błonnika oraz witamin. Dlatego też warto włączyć go do diety podczas sezonu trwającego. Skąd przywędrował do nas? Jakie konkretnie ma właściwości?

    Niesamowite właściwości lecznicze

    Rabarbar to roślina, która po raz pierwszy była uprawiana w Chinach. Później przywędrowała do Rosji oraz do Europy. Rabarbar był oraz nadal jest ceniony za wszelkie lecznicze właściwości. Według klasyfikacji rabarbar to warzywo, jednak wiele osób traktuje go jako owoc. Posiada kwaskowaty oraz cierpki smak.

    Do spożycia się przygotowuje łodygi, które występują w trzech kolorach zielonym, czerwonym oraz w różowym. Najlepiej jest szukać rabarbaru, które łodygi same w sobie są raczej jasnej barwy oraz są kruche. Węższe łodygi są słodsze raz znaczniej delikatniejsze.

    Rabarbar zawiera wiele sodu, potasu, żelaza, fosforu, beta karotenu oraz witaminy C. Jego energetyczna wartość jest niezmiernie niska przy dużej ilości błonnika.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more