Koper ogrodowy jest nam rośliną bardzo dobrze znaną. Ma pierzaste liście oraz drobne owoce. Zebrane są one w baldachimy. Zarówno jedno, jak i także drugie ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w samej kuchni, ale również w perfumeryjnym przemyśle.
Do czego używa się kopru ogrodowego?
Pierwotnie koper ogrodowy był używany do przyrządzenia herbat leczniczych. Herbatki te były podawane niemowlętom dla złagodzenia kolki czy też czkawki.
Obecnie kupujemy najczęściej gałązki kopru zielonego w pęczkach. Dostaniemy w torebkach również koperek suszony oraz małe nasionka brązowe, a więc jego owoce. Latem spotkamy całe łodygi kopru, które są potrzebne obowiązkowo do kiszenia ogórków. Długie oraz nitkowate liście młode kopru, możemy sami zasuszyć, ale szybko i ostrożnie. Temperatura nie może przekraczać trzydziestu stopni Celsjusza. Wszystko po to, aby nie utracił on lotnych olejków nadających mu niezwykle przyjemny zapach. Koper suszony możemy przechowywać w hermetycznych pojemnikach.