Dojrzałe, jak i także słodkie melony jada się zazwyczaj jako słodką przekąskę lub też deser pokrojone w ósemki bądź ćwiartki. Na pewno przyda nam się informacja jak przechować melona, aby był pełen aromatu oraz po prostu pyszny?
Ważne wskazówki
Delikatne odmiany melonów możemy przechowywać kilka dni w pokojowej temperaturze, a później należy je trzymać w lodówce. Owoc napoczęty, przed włożeniem go do lodówki, należy owinąć szczelnie folią aluminiową lub folią spożywczą ponieważ jego jakże silny zapach łatwo przenika do całkiem innych produktów.
Przed podaniem melona powinniśmy go wyjąć z lodówki, aby tylko podnieść jego temperaturę. Owoc musimy przekroić na pół, usunąć pestki łyżką oraz pokroić go na ósemki czy też na ćwiartki, oczywiście obrać go ze skóry. Możemy także łyżką specjalną wydrążać kulki z miąższu. Jest to świetny owoc. Przekonajmy się o tym na własnej skórze. Nie będziemy w żadnym wypadku żałować swojej decyzji. Melony są naprawdę przepyszne.